Medaille voor Van den Brink na bloed, zweet en tranen

Op het podium staan in Valparaíso voelde voor Martin van den Brink en het hele team van Mammoet Rallysport als een overwinning, de medaille die iedere gefinishte deelnemer krijgt, als de hoofdprijs. Nog maar een paar dagen geleden immers lag Van den Brink zo goed als uit de rally. De voldoening aan de finish had niet groter kunnen zijn.

Als twintigste truck naar het podium rijden, was niet wat Martin van den Brink vooraf in gedachten had. “We hadden een andere doelstelling”, zei hij, na het podium. “Die hebben we gehaald, we konden het alleen niet vasthouden. Daarom moesten we terug naar de basis: de finish halen. Het team heeft er met vereende krachten voor gezorgd dat ik hier sta.”

Al jaren hikt Van den Brink aan tegen de top 10. Deze Dakar leek hij ‘m in the pocket te hebben. Maar opnieuw ging het mis. Vorig jaar was het een bijna-crash in de laatste etappe, deze keer een verkeerde koppelingsplaat in de koninginnenrit. Het team meldde rond de middag via Twitter dat Van den Brink vrijwel zeker uit de rally lag. Kort daarna volgde de mededeling dat de monteurs erop uit waren gestuurd om een poging te doen de truck te repareren, maar dat de kans klein was dat het  zou lukken. Van den Brink spoorde de mannen aan alles uit de kast te halen. “Ze hadden er een hard hoofd in en riepen dat het niet kon. Een versnellingsbak weegt 300 kilo, we hadden geen takeltje, niks. Maar het moest, desnoods met de hand. Als we het niet zouden proberen, zou ik er zeker uit liggen. Als het zou lukken, zou ik hoe dan ook gaan rijden, voor mijn part ’s nachts. Laat één ding duidelijk zijn: wij zijn Mammoet Rallysport en wij geven nooit op. Dat zou een slechte zaak zijn.”

Het euvel bleek een verkeerd geleverde koppelingsplaat te zijn, met negen klinknagels in plaats van twaalf. Aan het eind van de middag reed de truck weer, Van den Brink, navigator Peter Willemsen en monteur Arjan Veenvliet gingen ’s nachts door de duinen.

Het kostte bloed, zweet en tranen, vele kostbare uren plus een penalty van vier uur wegens overschrijding van de maximum tijd die stond voor de special, maar Van den Brink haalde het. Het klassement was naar de knoppen, maar Mammoet Rallysport was nog in de race. “Dat was een goede leerschool”, stelde Van den Brink in Valparaíso vast. “Hoe een klein dingetje van doorslaggevende invloed kan zijn.”

Tot die beruchte donderdag ging het eigenlijk uitstekend. De grootste tegenvaller voor het team was dat Pascal de Baar al in de vierde etappe uitviel vanwege een kapotte versnellingsbak. Van den Brink had wat akkefietjes – 400 kilometer zonder voorruit (etappe 4), een losgeschoten klem van de turbo en een smeltende leiding van de vierwielaandrijving (etappe 8), een Fransman die in de weg reed (etappe 9), twee klapbanden (etappe 10) – maar dat hoort bij de Dakar. Tot en met de tiende etappe stond Van den Brink op 10, met zicht op 9 en zelfs een reële kans op 8. “Het mocht niet zo zijn, maar dit is een vrijbrief voor volgend jaar”, sprak hij strijdlustig. “We zijn vooruitstrevend en geven het niet op. Nooit.” 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

etappe

13

15

8

11

12

17

9

12

10

17

30

15

14

klassement

13

13

12

12

10

10

10

11

10

10

20

20

20

Gerelateerd nieuws

24-02-2020, 15:45

Mirjam Pol geeft Dakar-presentatie in theater Mirjam Pol geeft Dakar-presentatie in theater

Mirjam Pol geeft Dakar-presentatie in theater

In de loop der jaren heeft Mirjam Pol de nodige ervaringen opgedaan in het openbaar spreken. Als enige Nederlandse vrouwelijke motorcoureur neemt ze al jaren deel aan de zwaarste rally ter wereld; Le Dakar. Vol passie vertelt zij tijdens haar presentaties wat haar motivatie is om haar doel te bereiken. Ze durft boven het maaiveld […]

Lees meer

17-02-2020, 13:41

Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020 Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020

Video: Honda in de Dakar 2013 – 2020

Precies een maand geleden wist Amerikaan Ricky Brabec de Dakar te winnen, acht jaar nadat het Monster Energy Honda Team terugkeerde in de meest veeleisende en zwaarste rally. Na een afwezigheid van 23 jaar keerde Honda terug in de Dakar in 2013. Met Helder Rodrigues, Javier Pizzolito en Johhny Campbell als rijders. Jaar na jaar […]

Lees meer

17-02-2020, 12:25

Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar

Przygonski weg bij X-Raid, test nieuwe auto in Qatar

Na een samenwerking van vijf jaar, heeft Jakub Przygonski besloten om het Duitse X-Raid te verlaten. In 2018 won Przygonski het FIA Wereldkampioenschap met de Mini van X-Raid en in 2019 werd hij vierde tijdens Dakar. Na afgelopen Dakar heeft hij besloten om op zoek te gaan naar een andere auto. Tijdens de Qatar Rally […]

Lees meer

14-02-2020, 14:52

Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar

Olaf Harmsen nog niet klaar met Dakar

Olaf Harmsen viel afgelopen Dakar uit op de derde dag na een val vlak voor de neutralisatie op kilometer 125. Van de val zelf kan Harmsen zich niets meer herinneren. Met een snijwond in z’n bovenbeen, twee gebroken ribben en een hersenschudding was de rally veel te snel over. Als snel was Harmsen weer thuis […]

Lees meer

Rallyraid video's