Martien Jimmink maakt zijn droom waar

Martien Jimmink maakt zijn droom waar

Al 35 jaar droomde hij ervan: de Dakar Rally. Die droom maakte Martien Jimmink waar. En niet alleen dat: hij haalde de finish, als 58-jarige debutant. Daarmee is hij meteen de oudste Nederlandse motorrijder die de Dakar uitreed en de tweede Jimmink die de geschiedenisboeken haalde. Broer Gerard staat daar nog steeds in als de best geklasseerde Nederlander, met de vierde plaats die hij in 1996 behaalde.

“Ik ben heel blij dat ik het waargemaakt, maar ik voel me geen topper”, zei Martien Jimmink aan de finish van de laatste etappe. “Het was zwaarder dan ik had gedacht. Misschien heb ik het toch een beetje onderschat.”

Zelfs de laatste dag, met een proef van 112 km, was nog een echte Dakardag, waarop deelnemers uitvielen en favorieten bijna letterlijk van het podium af donderden (Pablo Quintanilla verspeelde de mogelijke winst, de tweede én de derde plaats in het motorklassement door een zware crash in de slotetappe). Ook Jimmink had het niet gemakkelijk. “Er was één duintje waar ik niet tegenop kwam. Ik heb het twee keer geprobeerd en ben er toen maar omheen gereden. Het is wel mooi voor het eerst dat ik alle waypoints heb gehaald. Die steek ik in mijn zak.”

Alle andere dagen lukte dat niet, maar het kon Jimmink niet schelen. Lachend incasseerde hij de straftijden, die zodoende opliepen tot ruim zeventien uur. “Rijden gaat prima”, zei hij. “Maar navigeren is niet mijn sterkste kant. Ik volg de sporen of rijd achter iemand aan en ondertussen check ik het wel in het roadbook, maar als ik daardoor hier en daar eens een waypointje mis, dan zal het wel. Die straftijden interesseren me niks. Ik heb er geen kilometer minder om gereden, alleen maar méér.”

De medaille, dat was het enige wat de loonwerker uit Kolhorn boeide. Want die krijg je pas aan de eindstreep, op het podium in Lima. Daar nam hij de plak donderdagavond laat in ontvangst, na 2,5 jaar voorbereiding en elf dagen zwoegen. “Die voorbereidingstijd heb je gewoon nodig. Met minder gaat het echt niet. Je moet andere wedstrijden rijden, zorgen dat je fit bent, alles goed uitdokteren en zorgen dat alles in orde is. En zelfs dan is het geen garantie.”

Een paar mindere dagen en één heel slechte dag had Jimmink in de Dakar. Gekweld door diarree en koorts, met ontvelde billen als gevolg van een nare val, zat hij er helemaal doorheen en dacht hij zelfs aan opgeven. “Maar de dagen erna ging het gaandeweg steeds beter en nu ben ik dolblij dat ik heb weten door te zetten. Het was een ervaring om nooit te vergeten.”

 

Gerelateerd nieuws

27-01-2020, 14:12

Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen” Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen”

Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen”

De Chileense motorrijder, Pablo Quintanilla, van het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing-team blikt terug op zijn recente avontuur in Saoedi-Arabië waar hij het beste resultaat ooit voor zichzelf en Husqvarna in Dakar heeft neergezet. Bestaande uit een mengeling van landschappen en terreinen en met een oppervlakte van bijna 8000 km tijdens 12 zware dagen in […]

Lees meer

24-01-2020, 10:30

Dakar-rijder Edwin Straver overleden Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Motorrijder Edwin Straver is vannacht in het bijzijn van zijn geliefden overleden aan de gevolgen van de verwondingen die hij opliep in de voorlaatste etappe van de Dakar Rally. Edwin Straver is 48 jaar geworden. De motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de elfde etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten […]

Lees meer

22-01-2020, 13:11

Edwin Straver naar Nederland overgebracht Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Motorrijder Edwin Straver wordt vandaag (woensdag) vanuit Saudi-Arabië overgebracht naar Nederland. In de toestand van Straver is geen verandering: die is onverminderd kritiek. De 48-jarige motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij een van de bovenste nekwervels en had […]

Lees meer

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

Rallyraid video's