Klaar met de hoogte, op naar de duinen

Er was een batterij pilletjes nodig om Jan van de Bor, de navigator van Jack Brouwers, bij de les te houden. Van de Bor kan niet goed tegen de hoogte en dat was nogal een probleem, want de hele achtste etappe van in totaal 800 kilometer was boven de 3000 meter. De pilletjes werkten blijkbaar goed, want de truck van JB Trading kwam keurig als 20ste over de finish.

Jack Brouwers heeft weliswaar het stuur in handen en het is zijn naam die op de truck prijkt, maar zonder navigator Jan van de Bor en monteur Gerard van Veenendaal komt hij niet ver. Het klikt goed in de cabine. “We hebben één dag gehad dat het stroef liep, maar verder gaat het hartstikke goed”, vertelde Van de Bor.

“We doen het echt met z’n drieën”, zei ook Brouwers na aankomst in het bivak bij Calama. “Jan wordt suf en ziek van de hoogte, maar ik heb hem wel nodig. We moeten niet hebben dat hij onderweg van zijn stokje gaat. Gelukkig zijn we daar nu vanaf, van die hoogte. Daar ben ik wel een beetje klaar mee.”

Brouwers had het zelf ook zwaar op de 500 kilometer liaison over de Andes, van de Argentijnse kant naar de Chileense. De hoogtemeter tikte de 5000 meter aan. “Dat was een taai stuk. En tijd om even bij te komen voor de start van de special was er niet. Het was helm op en rijden. Het was gelukkig wel een heel mooie proef, met veel zand – zwaar zand ook – en wat snelle stukken. We zijn er opnieuw lekker vlot doorheen gegaan, zonder problemen. 20ste tijd, mooie proef, ik zeg: prima dagje weer.”

Wat Brouwers niet wist, was dat er iets niet goed was met zijn trackingsysteem. Daarmee worden de doorkomsttijden op waypoints vastgelegd en die zijn dan weer via internet te volgen. Door een niet (goed) werkende tracking was Brouwers ongeveer anderhalf uur ‘kwijt’. Toen de truck een uur na de geplande starttijd nog altijd niet geregistreerd was, begonnen er in Nederland toch wat mensen ongerust te worden. Pas anderhalf uur later dook Brouwers ineens weer op in de doorkomsttijden. “Wij kunnen niet zien of de tracking of het doet, dus wij hebben daar niets van meegekregen. Toen ik na de finish mijn telefoon weer aanzette, kwam er een hele stroom sms’jes en whatsappjes binnen.”

Iedereen in de cabine kijkt uit naar de negende etappe, van Calama naar Iquique, met als slotakkoord de spectaculaire 3 kilometer lange afdaling vanuit de duinen naar het bivak aan zee. Het wordt geen eenvoudige etappe, heeft navigator Jan van de Bor, bezig aan zijn zevende Dakar, al gezien. Hij krijgt een drukke dag. “Het wordt een mooie uitdaging. Er zitten een heleboel rare en ingewikkelde stukjes in en een hele lange partij duinen. Daar ben ik in mijn element. Waypoints zoeken in de duinen is voor mij een sport.” 

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's