Jasper Riezebos: “Ik doe mijn eigen ding”


“We gaan gewoon Dakar doen.” Zo begint Jasper Riezebos het gesprek dat we voeren tijdens de Pre-proloog in Valkenswaard. Riezebos, die op de rustdag pas 21 jaar oud wordt, leefde lang uit naar zijn debuut in Dakar. “Het is een droom die uit komt.”

Aan de vooravond van zijn debuut in de Dakar Rally kijkt Jasper Riezebos terug op zijn voorbereiding. “Ik rijd pas twee jaar, en heb wel een aantal rally’s gedaan.” In de Abu Dhabi Dessert Challenge behaalde Riezebos een knappe achttiende plaats. “Daarnaast heb ik nog de Tuareg Rally en de Serres Rally gereden. Dat is wel een goede voorbereiding, in Abu Dhabi was veel zand terwijl Griekenland weer vooral stenen was.” Over zijn specialiteit is hij duidelijk: “In het zand heb ik geen problemen, ik heb helemaal geen moeite om duinen te rijden. ‘Ze’ zeggen wel eens dat zand in het voordeel van de Nederlanders is.” Stenen zijn niet het sterkste punt, weet Riezebos. “Dat vind ik moeilijker, daar zijn anderen toch weer beter op. Vooral Italianen, Fransen en Portugezen kunnen daar goed op uit de voeten.”

De man uit IJsselmuiden maakt zich niet druk om zijn rijden. “Ik rijd mijn eigen tempo en als er jongens langs komen racen, blijf ik rustig. Ik doe mijn eigen ding.” Ondanks jeugdige leeftijd kijkt Riezebos niet op tegen de zware uitdaging. “Ik ben twintig jaar en op de rustdag wordt ik 21 dus we hebben nog een feestje”, zegt hij lachend. “Meestal ligt de leeftijd wel rond de veertig maar iemand als Robert van Pelt zit meer rond mijn leeftijd en zo zijn wij een beetje de jonkies.”

Tevreden kijkt hij naar de machine waarmee hij Dakar mag gaan rijden. “Ik heb een motor die klaar gemaakt is door Memo Tours. Het is een mooie lichte fiets, een enduro frame met een grote tank. Daar gaan we het mee proberen.” De keuze viel op Memo Tours om vooral niet meteen als kistrijder Dakar te rijden. “Ik wilde niet meteen op de kist, want als er iets kapot gaat moet je het herstellen. Dan mis je meteen slaap. De kans op uitvallen is gewoon groter. Bij een team als Memo Tours heb je de zekerheid van een monteur die zijn ding doet, dat vind ik fijn. Het vergt wel wat meer van het budget.”

En daar heeft Riezebos meteen een knelpunt te pakken. “Met de sponsoring is het een beetje uitzoeken. Vandaag [in Valkenswaard red.] hebben we nog wel wat sponsors opgedaan maar we zijn nog niet helemaal rond.” Toch brengt dit het avontuur voor de jonge coureur niet in gevaar, vertelt hij: “We gaan gewoon Dakar doen en ik heb altijd gezegd: ik wil zo lang mogelijk Dakars rijden. Nu kom je er meteen al achter dat sponsoring een lastig onderdeel is.” Op het moment van schrijven is Riezebos nog steeds op zoek naar sponsoren.

“Mijn gedacht bij Dakar is duinen, duinen, duinen maar dat schijnt dus andersom te zijn. Ik sprak Richard de Groot vandaag en die zei dat het hem gewoon tegenvalt hoeveel duinen er nu nog in zitten. Honderden kilometers door rivierbeddingen, dat is niet mijn gedachte bij Dakar.” Het doel is duidelijk: “Uitrijden! Met het klassement houd ik me niet bezig.”

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's