Indrukwekkend konvooi De Rooy gaat voor winst Dakar

Het konvooi waarmee de familie De Rooy vanaf zondag de woeste streken van Zuid-Amerika intrekt, is weer indrukwekkend van omvang. Met liefst 11 voertuigen en 35 man rukt het team van de Brabantse transport-ondernemers uit in de Dakar Rally. De ambities van Gerard de Rooy en zijn oom Hans Stacey zijn kristalhelder: revanche voor de mislukte rally van vorig jaar en op jacht naar een nieuwe eindzege.

“Ik ben er klaar voor”, zegt De Rooy, winnaar van Dakar in 2012. “Vorig jaar hadden we een prima rally met voldoende dagoverwinningen. Er waren twee mindere dagen bij en dat heeft zowel Hans als mij van het podium afgehouden. Dit mag deze editie niet meer gebeuren. Ik wil niet nogmaals naast de prijzen grijpen”, aldus de 33-jarige trucker, die in 2013 zes etappezeges boekte, maar door een kapotte turbo zo ver terugviel in het klassement, dat er niet meer dan de vierde plaats inzat.

De 55-jarige Stacey wil al helemaal niet herinnerd worden aan de vorige editie van de beruchte woestijnrally, die opnieuw vertrekt in Argentinië en eindigt aan de andere kant van het Andesgebergte in Chili. “Na zeven etappes strandde ik op een duin. Vroegtijdig de rally verlaten is het ergste wat een sportman in hart en nieren kan gebeuren. Voor dit jaar heb ik dan ook een heel ander scenario in mijn hoofd”, aldus de oliehandelaar uit Best, die in 2007 de laatste Dakar Rally op het Afrikaanse continent won.

Het team van De Rooy rijdt weer met trucks van Iveco, wel voorzien van een andere motor. Gerard bestuurt de Powerstar, de rallytruck met de ‘neus’, Stacey bestijgt de Trakker. Zij beginnen als de kopmannen aan de odyssee over ruim 9000 kilometer. Tot aan de rustdag strijden ze voor het dagsucces, daarna deelt teamcaptain en Dakarveteraan Jan de Rooy, de vader van Gerard, de stalorders uit. De Spanjaarden Pep Vila en de Fransman Jo Adua zijn de knechten in het team.

“Een goed team staat of valt met de zwakste schakel. Daarom is het belangrijk dat iedereen in het team zich goed voelt en zijn plaats weet. Volgens mij zijn we daar dit jaar goed in geslaagd”, zegt Gerard de Rooy. Stacey kan dat alleen maar beamen. “We zijn in de volle breedte nog professioneler geworden. Mij valt de collegialiteit en de saamhorigheid op.”

Team De Rooy voert een waslijst van Nederlandse deelnemers aan die in een truck de Dakar Rally rijden. De startlijst telt 23 teams met een Nederlander achter het stuur. Dat is zo’n beetje een derde van het totale aantal.

Foto’s: Team De Rooy, Dakar Rally 2013

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's