Het nieuwe wapen van Carlos Sainz voor Dakar 2014

Carlos Sainz had al een hele lange erelijst als rallycoureur, voordat hij de Dakar Rally van 2010 won. Maar de 51-jarige Spanjaard blijft hongerig naar nog een overwinning in de rally der rally’s. Een Franse buggy is ditmaal zijn wapen.

Volkswagen Motorsport stopte na drie overwinningen (2009, 2010, 2011) met de Dakar Rally en Carlos Sainz moest uitkijken naar een ander team. Een overstap naar X-raid leek voor de hand te liggen, maar met als persoonlijke sponsor Red Bull bleek het toch lastig om in een Monster-bestickerde Mini te stappen.
De Dakar Rally van 2012 liet Sainz dan ook aan zich voorbij gaan. Zijn tijd investeerde hij met name in het ontwikkelen van de Polo als WRC-auto voor Volkswagen.

Dit jaar stond de wereldkampioen rally uit 1990 en 1992 toch weer aan de start van de Dakar Rally. Hij was gevraagd door voormalig VW-teamgenoot Nasser Al-Attiyah, zelf de winnaar in 2011, om in te stappen in zijn Amerikaanse buggy-project. Met Carlos’ ervaring erbij zou het project nog succesvoller kunnen worden.

Voor Sainz begon de Dakar van 2013 veelbelovend. Hij won de proloog en behaalde daarmee zijn 25e dagzege in de Dakar Rally. De dagen erna kwamen er echter steeds meer – voornamelijk electronische – problemen en op dag zes moest Sainz de strijd staken. Hij was er ook direct vrij duidelijk in dat dit avontuur met Al-Attiyah eenmalig was.

Voor 2014 heeft ‘El Matador’ aansluiting gezocht bij de Franse bouwer van Dakar-buggy’s Philippe Gache (Team SMG). Sainz zal een zesliter V8-aangedreven 2WD buggy besturen met naast hem de ervaren Duitse navigator Timo Gottschalk.

Een tweede exemplaar is voor de Fransman Ronan Chabot, die met tien Dakarstarts en een zevende plaats overall dit jaar ervaren genoeg mag worden geacht om dicht achter Sainz te kunnen blijven rijden. Philippe Gache zelf zal de manager zijn van het team dat Red Bull Rally is gedoopt.

Uiterlijk is de buggy een verdere ontwikkeling van een gedegen ontwerp van SMG dat al tien jaar tussen de 10e en 20e positie in de Dakar meerijdt, met de zevende plaats van Chabot dit jaar als uitschieter naar boven. Nieuw dit jaar is een soort vin op de achterkant, die doet denken aan sommige Formule 1’s in de afgelopen jaren en het resultaat is van meer aërodynamisch testen dit jaar.

Bekijk hieronder de beelden van de laatste test met de nieuwe buggy:

[youtube]FRViuO2Qklk[/youtube]

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's