Hans Vogels zag nog nooit zo af

Nog nooit heeft Hans Vogels zo afgezien als in de derde etappe van de Dakar 2014. Na een navigatiefout in de bergen was hij uren aan het vechten om weer met zijn motor uit een ravijn te komen. “Ik heb stukken gehad waar je met een trialmotor nog niet doorheen kwam. Ik ben helemaal gesloopt.” Maar Vogels bereikte tenminste de finish, als 79ste.

Het begin van de met 130 kilometer ingekorte route verliep als een zonnetje voor Vogels. Als 32ste kwam hij door het eerste checkpoint, in de buurt van Henk Knuiman. “Het rijden ging prima en het navigeren ook. Het was wel moeilijk, maar ik ben niet verkeerd gereden.”

Maar in de bergen in het tweede deel van de proef begon het grote afzien. Vogels was nog even gestopt bij Frans Verhoeven, die met een gebroken elleboog op de helikopter zat te wachten. “En daarna, ongeveer bij kilometer 180, maakte ik de grootste en stomste fout die je maar kunt bedenken. Op de GPS staat de kompasrichting in digitale cijfers en er staat een pijl. En ik volgde de pijl in plaats van de digitale koers. Het gevolg was dat ik een afgrond in reed, waar ik niet meer uit kwam. Naar beneden lukte wel, maar weer naar boven niet. Daarvoor was het te steil.”

Hoewel Vogels op slechts 4 kilometer van een waypoint zat, moest hij meer dan 40 kilometer omrijden door extreem woest terrein om daar te geraken. “Ik ben uren aan het klooien geweest. Het was niet te doen. Ik ben met de motor tegen stukken rots opgereden, waar je met een trialmotor al nauwelijks op kon. Ik ben de man met de hamer wel tien keer tegengekomen en elke keer sloeg ie harder. Dat ik eruit gekomen ben, beschouw ik als een wonder.”

Volgens Vogels waren er heel veel punten waarbij een klein navigatiefoutje soortgelijke gevolgen kon hebben. Andere motorrijders bevestigen dat. “Er staan er nog heel veel ergens in een ravijn waar ze niet uit kunnen. Ik ben benieuwd hoeveel er vanavond het bivak halen. Het zou wel eens heel rustig kunnen zijn vannacht.”

Op het moment van schrijven (23.00 uur Nederlandse tijd) zijn nog maar 101 motorrijders gefinisht van de 154 die vanochtend zijn gestart. Ook de twee BAS Dakar-teamgenoten van Vogels, Jan van Gerven en Sjors van Heertum, zitten nog in de special. Zodra er meer duidelijk is over hen, melden we dat uiteraard.   

Gerelateerd nieuws

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

10-05-2020, 08:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 13:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

Rallyraid video's