Gerard de Rooy: ‘We hebben een beschermengel gehad’

Gerard de Rooy: ‘We hebben een beschermengel gehad’

Hoe het met Gerard de Rooy gaat na het winnen van de Dakar? “Keimoe! Maar ook heel blij.” Aan de finish van de dertiende en laatste etappe van de Dakar Rally 2016 kwamen de emoties en de spanning los bij De Rooy. “Het is super gegaan. Niet alleen bij mij in de truck, maar bij het hele team. Als Petronas Team De Rooy Iveco hebben we het perfect gedaan. Niet alleen door de individuele kwaliteiten en de strategie, die uitstekend werkte, maar ook dankzij de sfeer in het team. Het klikt. Dat is superfijn.”
De Rooy prees zijn teamgenoten Federico Villagra die in zijn eerste Dakar in de truck verrassend derde werd, Ton van Genugten die zich meerdere keren opofferde voor het teambelang, en Pep Vila die als sluitpost gelukkig nauwelijks iets te doen had.

“Een sterk team hebben is cruciaal,” stelde De Rooy. “Maar het moet ook allemaal goed vallen. Je moet geen pech krijgen en je moet een beetje geluk hebben. De concurrentie maakte fouten, was te gretig, of had gewoon pech. Kamaz heeft zijn beroemde teamstrategie dit jaar amper kunnen uitspelen, omdat er elke dag wel minstens eentje iets had. Bij EVM idem: zowel Hans Stacey als Peter Versluis wisselden heel goede dagen af met dagen vol problemen. Wij hebben als team en individueel constant gepresteerd, weinig geriskeerd, hebben op het juiste moment toegeslagen en we hebben het geluk gehad dat we weinig pech hebben gehad. De enige echte tegenslag die wij hebben gehad is het wegvallen van Ales Loprais.”

Van de vijf Petronas Team De Rooy Iveco’s die op 2 januari aan de start van de Dakar stonden, belandden er vier in de top 10: eerste, derde, vijfde en tiende. De Argentijn Federico Villagra legde beslag op de derde plaats. Ton van Genugten werd vijfde, de Spanjaard Pep Vila tiende. De Tsjech Ales Loprais viel uit. De Rooy (35), in de cabine van de Iveco Powerstar bijgestaan door navigator Moi Torrallardona en monteur Darek Rodewald, behaalde deze Dakar drie etappezeges en stond zes etappes aan de leiding in de klassement. 

In de achtste van de dertien etappes nam De Rooy de leiding in het klassement. Sindsdien bouwde hij die alleen maar uit. Aan de eindstreep bedroeg het verschil met de nummer 2, de Rus Airat Mardeev (winnaar van 2015) 1 uur, 10 minuten en 27 seconden.

Zege opgedragen aan Jurgen Damen

Slechts één keer had Gerard de Rooy een moment waarop hij dacht dat het helemaal mis ging. In de duinen van Fiambalá in de tiende etappe ging de Iveco Powerstar bijna op zijn kant. “Het was eigenlijk al fout gegaan, maar door een wonder kreeg de auto net een beetje tegengewicht waardoor we niet nog verder overhelden. Waren we omver gegaan, dan had het er geen anders uit gezien. We hebben een beschermengel bij ons gehad: Jurgen Damen. Deze overwinning is daarom voor hem.”

Damen was de navigator van De Rooy en kwam afgelopen voorjaar bij een rally-ongeval in Qatar om het leven. De Rooy had as van zijn navigator bij zich, die hij juist die dag, kort voor het kritische kantelmoment, in de duinen van Fiambalá uitstrooide.

Het was ook juist in die etappe dat De Rooy zijn overwinning veiligstelde door een gat te slaan van meer dan een uur op zijn rivalen. Tot de rustdag, halverwege de rally, schommelde De Rooy rond de vierde plaats in het klassement. “De eerste week was niets voor mij,” zegt hij. “Snelle rallypistes, glad en modderig: dat is niet mijn terrein. Ik was bang dat ik fouten zou maken en dat ik daardoor tijd zou verliezen, maar de verschillen te overzien en beperkten zich tot minuten.” De maximale achterstand van De Rooy bedroeg 6 minuten en 2 seconden (na etappe 3).

Drie cruciale etappes

Drie etappes waren cruciaal voor de Dakarzege. De Rooy merkte dat zijn belangrijkste rivalen, het Russische Kamaz, na de rustdag begonnen aan te vallen en hij reageerde meteen. De Rooy legde de basis voor zijn overwinning in de achtste etappe (Salta-Belèn), waarin hij Eduard Nikolaev in het klassement op 8 minuten zette. “Dat was de eerste klap. Het was een typische Kamaz-etappe. Dat ik die won, daar schrokken ze van. Ik had die etappeoverwinning zelf ook niet verwacht.”

Ook de negende etappe schreef De Rooy op zijn naam. Dat was de tweede dreun. Maar in de tiende etappe – die hij overigens niet won – bracht hij de Russen de genadeklap toe. “Ze hebben gegokt en verloren,” zei De Rooy. Twee Kamazzen gingen in de duinen op hun kant. Ook andere concurrenten verloren veel tijd in de duinen. De Rooy was al meer dan een uur gefinisht voordat de eerstvolgende truck zich meldde: teamgenoot Federico Villagra.

In de resterende drie dagen was het een kwestie van defensief rijden en risico’s managen. “Maar eigenlijk had ik sinds de tiende etappe, waarin ze letterlijk op hun rug lagen, niets meer te vrezen van Kamaz. Het was alleen zaak de auto naar de finish te brengen.”

Resultaten Gerard de Rooy – Dakar Rally 2016 

etappe

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Uitslag

4

8

1

8

2

4

1

1

2

6

5

7

Stand

4

5

4

4

4

2

1

1

1

1

1

1

 

 

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's