Frans Verhoeven wint niet maar verliest weinig

Frans Verhoeven is in de laatste etappe voor de rustdag van de Dakar Rally als 41ste geëindigd. Niet zijn beste resultaat, maar vergeleken met de top 10 zeker niet het slechtst denkbare resultaat. Vrijwel de gehele top 30 miste een afslag in een rio (rivierbedding) en reed daardoor hopeloos verkeerd. De etappe was ingekort vanwege de hevige regenval in de regio.

“Ik had vandaag heel veel tijd kunnen winnen, maar uiteindelijk ben ik blij dat ik niets heb verloren”, zei Verhoeven. “Ik heb vanaf het begin aangevallen. Ik reed met Pain, Lopez en Caselli vanaf kilometer 60. Pain kwam vast te zitten in het zand en Lopez en Caselli bleven mij volgen. Toen we een rio inreden, voegde Pain zich weer bij ons.”

Daar ging het mis. Verhoeven neemt zichzelf kwalijk dat hij zijn intuïtie niet heeft gevolgd. “We misten de volgende aftakking van de rio. We zaten te ver naar links, namen de volgende arm. Dat was de verkeerde en we konden er niet uit. De rio waar wij in zaten lag vol stenen en rotsen in plaats van zand. Ik wist dat we verkeerd zaten omdat er op een gegeven moment elektriciteitsdraden hingen. Die zouden zeker in het road book staan als we goed zaten.”

Hoewel Verhoeven wist dat ze in de verkeerde aftakking zaten, besloot hij om niet als enige om te draaien. Hij bleef bij het groepje, dat steeds aangroeide. “Olivier Pain is een goede navigator. Maar deze keer weigerde hij toe te geven dat hij fout zat. Maar wat als ik in mijn eentje een fout zou maken en tijd zou verliezen ten opzichte van Pain? Hij was immers wel de leider in het klassement. Dus besloot ik bij hem te blijven. Ik had bovendien door de hevige regen geen werkende GPS meer, dus ik kon niet eens uit de voeten in mijn eentje.”

Achteraf gezien was het beter geweest bij David Casteu te blijven, die wel de goede uitgang vond en de leiding in het klassement overnam. “Het was een zootje,” vond Verhoeven. “Iedereen volgde ons spoor, zodat de eerste 20, 30 rijders allemaal in datzelfde rio zaten te prutsen. We hebben allemaal tijd verloren. Ik had mijn zinnen gezet op een overwinning in deze etappe, maar ben uiteindelijk blij dat ik niets heb verloren. De verschillen in de top 15 zijn alleen maar kleiner geworden. Ik kan nog wel wat opschuiven in de ranglijst.”

Behalve dan het gedoe in het rio was de achtste etappe een snelle. Verhoevens Yamaha YZ450F Rally haalde een topsnelheid van 174 kilometer. “Aan de motorfiets ligt het niet.”

Gerelateerd nieuws

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

10-05-2020, 08:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 13:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

Rallyraid video's