Eurol in Dakar: Aan de finish na een lange reis

Eurol in Dakar: Aan de finish na een lange reis

Eurol ondersteunt veel deelnemers in de Dakar Rally. We brachten je dagelijks updates tijdens de rally en nu is het tijd om te horen van de helden zelf. Eurol in Dakar heeft vandaag de finish in Buenos Aires bereikt!

Er is veel gebeurd tijdens de laatste twee weken in drie landen door Zuid-Amerika. 13 van de beste crews in de wereld van de Rally Raids finishten in de zwaarste wedstrijd ter wereld met de hulp van Eurol. Steven Rotsaert was een van hen. De Belg scoorde zijn beste finish in vijf deelnames en was zeer content: “Dit was een mooie Dakar en de veertiende plaats hadden we niet verwacht. Elke start start je met het doel te finishen en elke dag moet je rijden voor wat je waar bent. Tegenslagen, verkeerde inschattingen en moeilijke navigatie horen daar bij.”

Het Mammoet Rallysport team van Martin van den Brink en Pascal de Baar hadden een aantal prachtige resultaten en leerden veel met de nieuwe Renault Sherpa. Van den Brink zei na afloop van de rally: “Onze doelstelling was een plaats in de top-10 en die hebben we niet gehaald. Gegeven de omstandigheden moeten we dik tevreden zijn. We zijn met twee trucks aan de finish gekomen, wonnen twee etappes en deden lang mee voor een plaats in de top-5 van het klassement.”

Het Eurol/Veka MAN Rallyteam kwam met hoge verwachtingen naar Paraguay. Door verschillende omstandigheden werd het een lastige rally voor Hans Stacey en Peter Versluis die na afloop zei: “We hebben veel pech gehad en dat is jammer. We weten dat we veel werk te doen hebben om volgend jaar sterker terug te komen.”

Het Riwald Dakar Team verloor Gert Huzink vroeg in de rally en Ed Wigman moest de eer hoog houden. Wigman bood service aan ongeveer iedere deelnemer met problemen en sprak na afloop over zijn hoogtepunt: ‘Het rijden door het hele zachte zand met een truck van 10.000 kilo en 800 PK was geweldig. Dat was voor mij het hoogtepunt.”

Aad van Velsen was zeer blij met het resultaat van de Dakar dit jaar. Van Velsen reed pas zijn derde rally. “Ik ben zo blij dat m’n glimlach niet eens meer in de cabine past”, zei Van Velsen na afloop. “Het was geweldig. We hebben sneller gereden maar niet extreme risico’s genomen. Elke keer als we naar de klassementen keken, waren we verrast.”

Na zijn debuut vorig jaar legde Frank Tilburgs de lat hoger dit jaar. Met een goede voorbereiding dit jaar is Tilburgs tevreden met een achttiende plaats dit jaar: “Het was een zware rally. We hebben het hele jaar met het hele team gewerkt en de beloning dat we de rally op deze manier hebben kunnen finishen is zeer goed. Ik denk dat we blij kunnen zijn met het resultaat.”

Jan van de Laar kende een paar spannende momenten in de laatste dagen. Het halen van Buenos Aires werd het grootste doel: “De etappes die we gereden hebben waren fantastisch en zwaar, ik heb er erg van genoten.”

Kees Koolen had zijn hoogtepunt al in de vijfde etappe van de rally door de etappe te winnen met de nieuwe Barren Racing quad. “Etappe vijf was geweldig met de overwinning voor Barren. Het is een nieuwe quad en we hebben niet veel getest, maar dit was een goede test.”

Erik van Loon kon in de top-5 eindigen zoner het brandstofprobleem in etappe drie. Een 14e plaats was waar Van Loon tevreden mee moet zijn: “We hebben alles gedaan wat we konden. De Toyota is een topkarretje, een feest om in te rijden. Ik ben daar blij mee en ik heb nauwelijks te lijden gehad van deze Dakar.”

De gebroeders Coronel haalden de finish samen, al was het geen gemakkelijke opgave. Tim Coronel zei na afloop: “Ik heb eigenlijk geen problemen gehad en Tom de ene na de andere. Op een gegeven moment ben ik achter hem gaan rijden en elke keer als hij problemen had, heb ik het gerepareerd.” Het beste nieuws: Missie geslaagd voor Tim en Tom Coronel.

Xavier de Soultrait had weinig geluk toen technische problemen aandienden in de voorlaatste etappe. Hij was dan ook erg opgelucht de finish te halen in Buenos Aires: “Na de zwaarste dag van m’n leven ben ik heel blij dat ik aan de finish ben. Mijn team heeft het fantastisch gedaan zodat ik weer kon starten in de voorlaatste etappe.”

Robert van Pelt stond een paar keer op het punt om op te geven maar herinnerde zich dan waarom hij begonnen was aan dit avontuur: “Op de zwaarste momenten put je kracht uit de gedachte waarom je het allemaal doet. Ik ben trots dat ik deze Dakar gefinisht ben.”

Maikel Verkade kwam om the finishen en haalde die finish ook in Buenos Aires. De emoties waren er zeker voor Verkade die blij was dat hij het haalde: “Ik ging niet voor een goed resultaat, ik kwam om het te halen. Het was erg zwaar maar nu heb ik beide.” Verkade finishte comfortabel in de top-50.

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's