Erik van Loon is uit op revanche

Met nieuwe moed, een nieuwe navigator en een sterk verbeterde auto richt Erik van Loon zich op een top 10-klassering in de Dakar 2014. Nadat de monteurs de laatste puntjes op de i hadden gezet wat de HRX Ford betreft, doorliep Van Loon probleemloos de technische en administratieve keuring in Rosario. “Jammer dat we nu nog twee dagen moeten wachten. Wat mij betreft kunnen we beginnen. Ik ben uit op revanche.”

Met een startveld waarvan er – volgens Van Loon – 30 tot 35 kandidaat zijn voor de top 10, ligt het competitieniveau in de Dakar 2014 hoog. “Ik denk dat je met een top 15-resultaat hier meer presteert dan met een top 10-klassering een paar jaar geleden. Ja, top 10 is hoog gegrepen, maar dat is niet erg. Ik denk dat het er zeker in zit.”

Nadat hij vorig jaar in de zesde etappe uitviel, moest Van Loon wel even nieuwe moed verzamelen en de bittere nasmaak wegspoelen. Dat deed hij door veel wedstrijden te rijden, onder meer in Abu Dhabi waar hij zich kon meten met de wereldtop. De HRX Ford en de bemanning zijn klaar voor revanche, stelt Van Loon. “We hebben veel kilometers gemaakt het afgelopen jaar en een aantal goede resultaten geboekt. Bij tests in Marokko hebben we veel technische dingetjes kunnen oplossen. De auto is snel, hij stuurt fijn en dat geeft vertrouwen.”

Met Wouter Rosegaar als navigator naast zich ervaart Van Loon ook rust en vertrouwen in de auto. Rosegaar zat de afgelopen drie jaar als navigator naast Peter van den Bosch in de truck en bereikte daarmee vorig jaar de top 10. Eerder navigeerde hij bij Tonnie van Deijne in de auto. Erik van Loon: “Wouter heeft veel ervaring en kan goed op snelheid navigeren. Hij weet wat hij kan verwachten. Dat brengt rust. We hebben een goede klik. Plezier in de auto is ook heel belangrijk.”

Van Loon kijkt vooral uit naar lange etappes. “Die extreme endurance, daar zijn wij goed in”, zegt Van Loon. “Ik moet het niet hebben van hoge snelheden op van die lange knippenpaden. Daar heb ik een hekel aan.”

Rosegaar bekeek de routes die de organisatie gisteren vrijgaf daarom kritisch. “Wij houden van veel kilometers. Hoe langer, hoe beter. Het zijn inderdaad wel lange etappes, maar in veel gevallen onderbroken door neutralisaties. Dat is jammer, want dan heb je nog steeds twee sprintraces. Maar de Dakar kent altijd verrassingen en ik hoop we toch worden verrast met dagen waarop je flink kunt uitpakken en verschil kunt maken. Niet een paar minuutjes, maar echte verschillen.”

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's