Dakar stage 9 motoren: Despres domineert


De nieuwe klassementsleider: Ruben Faria. Foto: Maragni M. KTM Images

Vandaag kwam na 175 kilometer verbinding, 593 kilometer special en weer 83 kilometer verbinding de zoveelste klassementsleider naar het bivak gereden. Dit in de persoon van de Portugees Ruben Faria, met zijn ‘baas’ Cyril Despres maar 5 minuten achter hem. Hiermee is de motorrace in de 2013 Dakar een van de meest onvoorspelbare ooit.

Toen vanmorgen de langste etappe van de Dakar 2013 startte, was David Casteu nog de trotse vijfde klassementsleider in 8 dagen. Lopez, Barreda, Despres, Pain (4x) en Casteu stonden al voor hem bovenaan het bord. Maar Casteu werd vandaag op grote achterstand gezet door een aanrijding met een koe. Hij kwam met dik 2 uur achterstand, een kapotte motor en een pijnlijke schouder binnen en kan de overwinning nu wel vergeten. Cyril Despres liet juist zien de kans op de overwinning nog lang niet te hebben opgegeven; hij pakte zijn tweede dagwinst door deze monsteretappe te winnen. Een bewijs van zijn enorme doorzettingsvermogen en wil om te winnen en een terugkeer van KTM als machtigste fabrikant in de Dakar. Het Oostenrijkse merk staat nu weer 1, 2 en 3, doordat ook lokale held Chaleco Lopez goed scoorde.


Niet te stoppen: Cyril Despres. Foto: Maragni M. KTM Images

De rest
Waar voorin gewonnen werd door KTM moesten de andere merken wel verliezen, maar dat verrekte vooral Husqvarna stijfkoppig. Barreda is kansloos voor een topklassering, maar werd wel mooi tweede Zijn Italiaanse merkgenoot Alessandro Botturi pakte de derde plek en sluipt zo in het klassement naar een vijfde plek op 22 minuten. Verder was er een topdag voor Helder Rodriques, die met de HRC Honda vijfde werd, een enorme opsteker voor het geplaagde rode team. Zijn teamgenoot Johnny Campbell reed lang in de voorste uitslagen mee maar zakte aan het eind wat terug. Casteu’s Yamaha-merkgenoot Olivier Pain verloor een half uur in de special, de vier dagen dat hij aan de leiding ging zal hij nu vooral moeten koesteren als mooie herinneringen.

Nederlanders
Frans Verhoeven werd netjes vijftiende, Knuiman 30ste en Liefhebber 49ste. Alle andere Nederlanders deden het in de enorm lange etappe ook precies volgens verwachtingen, werkelijk iedereen kwam binnen op de positie waar hij de hele vorige week al reed. Zelfs bij de quads was dit het geval, Seb Husseini werd derde en Kees Koolen dertiende.


Hans Jos Liefhebber – Foto: Maragni M. KTM Images

Vrouwen
Het veld bij de vrouwen is gehalveerd. De Chileense Josefina Gardulski sleepte de Sherco van haar landgenoot Axel Heilenkotter nadat zijn blok geploft was, maar moest daarna ook zelf opgeven toen haar motor overhit raakte en in brand vloog. Hierdoor is Laia Sanz nog de enige vrouw op de motor.

Belg
De meest bijzondere start van misschien wel de hele Dakar was vanmorgen voor de Belg Frank Verhoestraete. Waar hij zaterdag nog op de lijst van rijders die opgegeven hadden stond, was hij er vanmorgen op miraculeuze wijze gewoon weer bij. Waarna hij de etappe ook weer helemaal uitreed.

Gerelateerd nieuws

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

10-05-2020, 08:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 13:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

Rallyraid video's