Dakar 2015, Trucks: Kamaz oppermachtig, winst voor Mardeev

Na de eerste etappe leek het een spannende Dakar te worden, deze werd door Hans Stacey gewonnen, op de voet gevolgd door Marcel van Vliet. Niets bleek echter minder waar, van de daar op volgende 9 etappes werden er acht door een Kamaz gewonnen, vijf door Nikolaev, drie door de uiteindelijke winnaar Mardeev. De laatste drie etappes brachten weer Nederlandse zeges, ze werden alle door Hans Stacey gewonnen. De Dakar had bij de trucks dit jaar dus slecht vier verschillende etappe-winnaars.


Het Russische Kamaz team bezet niet alleen het complete podium, zelfs de snelle service wagen van Sotnikov staat in de top 5. Chef Chagin heeft geen teamorders opgelegd, het was dus weliswaar al vrij vroeg in de rally duidelijk dat een Kamaz zou winnen, maat niet wie nu de snelste van deze mannen is. Karginov heeft geen enkele etappe weten te winnen en eindigde als derde. Nikolaev won zes etappes, Mardeev drie. Door problemen bij Nikolaev, die toch lang aan de kop van het klassement heeft gestaan, was het uiteindelijk de 28-jarige Airat Mardeev die de Dakar op zijn naam wist te schrijven. Iets dat zijn vorig jaar overleden vader, die ook coureur bij Kamaz was, nooit is gelukt. Bij de jonge Rus zal vandaag dus wel menig traantje vloeien.

Ales Loprais was de enige die nog enigszins tegen het Russische geweld op kon met zijn Nederlandse Eurol Veka MAN truck. Op zijn verjaardag gaf hij zichzelf nog een etappewinst kado, maar daarna reed hij verkeerd en kreeg hij te maken met technische problemen, zodat hij uiteindelijk bijna twee uur prijs moest geven op Mardeev. Het plan was om alleen in 2015 met een MAN te rijden en volgend jaar weer met zijn eigen Tatra aan de rally deel te nemen. De samenwerking met Veka is echter zo goed dat de Tsjech nu heel sterk overweegt toch maar in Nederlandse dienst te blijven rijden. 


Siarhei Viazovich
was lang op op weg naar een top 3 positie, tot hij een paar dagen terug ernstige problemen kreeg met de versnellingsbak van zijn MAZ en in de woestijn moest overnachten. Uiteindelijk werd hij 34e. Zijn teamgenoot Aleksandr Vasilevski wist wel in de top 10 te eindigen, uiteindelijk was hij zelfs slechts 18 seconden verwijderd van de negende plek van Gerard de Rooy. Dit was het derde jaar dat MAZ meedeed, Viazovich greep een aantal keren net naast een etappe-overwinning. Dit is absoluut een team om in de gaten te houden.


Beste Nederlander dit jaar was Hans Stacey op de zesde positie in het algemeen klassement. Hij wist de eerste en laatste drie etappes te winnen, maar verloor in de andere etappes te veel tijd door pech en navigatiefoutjes om het de Russen in het algemeen klassement echt moeilijk te maken. Hans twijfelt nog of hij volgend jaar weer meedoet. Mocht dat wel het geval zijn, zal dat hoogstwaarschijnlijk wel weer bij het team van zijn neef zijn. 


Marcel van Vliet reed dit jaar zijn tiende maar ook laatste Dakar. Drie keer zat hij vlak bij een etappe-overwinning, maar drie keer was Hans Stacey hem net te snel af. De meeste andere dagen was de sympathieke truckhandelaar uit Dubai achterin de top 10 te vinden.


Bij Gerard de Rooy verliep bijna iedere etappe hetzelfde. In het begin was hij de snelste, maar halverwege de rit gebeurde er iets waardoor hij tijd verloor. Toen hij in de vierde etappe het differentieel van de achteras kapot had was, waren de kansen voor het algemeen klassement verkeken. De Rooy wist in 2015 geen etappes te winnen.


Ton van Genugten was misschien wel de grootste verrassing deze Dakar. Als enige amateurteam wist Ton Trans Dakar zich staande te houden tussen de teams met meerdere trucks en fabrieksondersteuning. Zijn beste klassering was een achtste plek, door consequent in de top 20 te rijden wist hij zich van een elfde plek te verzekeren. De doelstelling was uitrijden, bij voorkeur in de top 20. Niet slecht, voor een nieuw team met een tweedehands truck. Of dit een eenmalige uitschieter was, of dat Van Genugten een vaste waarde voorin wordt, komen we volgend jaar wellicht achter. 


Jos Smink was de snelste GINAF-rijder. Zijn doel was een plek in de top 15, wat met een twaalfde positie ruimschoots gehaald is. De laatste paar dagen vocht hij met Van Genugten om de elfde plek, maar de jonge Brabander was Smink net te snel af.

Martin van den Brink reed vaak in de top tien, maar had ook veel te maken met technische problemen. Dat is niet erg, dit jaar was een testjaar voor de door MKR gebouwde Renault K520’s van Mammoet Rallysport. In 2016 en met name 2017 gaan we meer van deze mannen zien.


Ook Frits van Eerd reed zijn laatste Dakar, hij gaat zich op een deelname aan de 24 uur van Le Mans richten. Hij was weliswaar de snelste truck binnen het XDakar team, maar vond zijn 18e plek teleurstellend.


Aart Schoones reed constant rond de 20e plek, daar eindigt hij ook in het algemeen klassement. Enkel op de laatste paar proeven kende hij wat problemen. De truck waar hij in 2016 mee gaat strijden is al zo goed als af, die werd afgelopen weekend al ingezet als trouwauto voor één van de bouwers van de truck. Op de huwelijksreis, uiteraard naar het Dakar-bivak, werd het nette pak direct verwisseld voor een overall, er moest aan Aart zijn truck gesleuteld worden.

Peter van den Bosch en Eimbert Timmermans reden dit jaar in vrijwel identieke trucks in de TVM kleuren. Van den Bosch had gemikt op een top 10 plek, hij is alles behalve blij met zijn 21e plek en grapte al zijn truck te koop te zetten. Zijn oude truck wist nota bene 10 plekke hoger te eindigen in handen van Van Genugten. Timmermans deed wat hij moet doen als bouwer en ‘wegenwacht’ van XDakar: vlak achter ‘zijn’ trucks blijven. Hij werd 23e. 

Gert Huzink heeft meerdere keren met een auto meegedaan aan Le Dakar, maar wist op die manier nooit de finish te halen. Dit jaar deed hij het voor het eerst met een truck en haalde prompt wel de finish. De truck was overigens niet de eigen GINAF van het Riwald team, maar een van Marcel Schoo gehuurde Tatra Phoenix. Met name in de beginfase had Huzink het zwaar, maar in de latere etappes was hij steevast in de top 20 te vinden. In de eindstand werd hij 25e.


Adwin Hoondert, Fried van de Laar en Vick Versteijnen reden, na een moeizame eerste helft van Le Dakar, veel samen op. Of het door de teamvorming komt of niet, bij de tweede week kwamen de mannen vaker voor het donker binnen dan in de eerste week. Hoondert werd 27e, Van de Laar 35e. Debutant Vick Versteijnen was met de 37e positie (van de 43) de laagste geklasseerde Nederlander, maar heeft wel de finish gehaald en onderweg daar naar toe enorm veel geleerd, dat is vaak toch het belangrijkst bij een eerste deelname. 


Zowel Wuf als Edwin van Ginkel hadden vooraf meer gehoopt van hun Dakar. Wuf mikte op de top 10, Edwin op top 20. Na de laatste finish moest Wuf het doen met een 30e plek, Edwin werd 33. 2016 is het laatste jaar van het drie-jarenplan voor deze nieuwe GINAF trucks, er zal in de aanloop daar naar toe veel moeten gebeuren om de ambitieuze plannen voor dat jaar waar te maken. 


Pascal de Baar was de wegenwacht voor Martin van den Brink, maar had vooral zelf veel pech. De positieve kant daarvan is dat de onderdelen toch in ieder geval tot het uiterste getest zijn. Hij werd 31e in het algemeen klassement, op rui 29 uur achter Mardeev. 


Nadat in de eerste week Fons Jans, Gerrit van Werven, Jan Lammers, Frans van Lankveld en Maurik van den Heuvel uitgeschakeld worden, waren er in week twee gelukkig geen Nederlandse uitvallers bij de trucks te betreuren.

Foto’s: Shakedown team.

Gerelateerd nieuws

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

18-01-2020, 12:13

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Dakar 2020: Bernhard ten Brinke evenaart beste prestatie

Bernhard ten Brinke is met navigator Tom Colsoul als zevende geëindigd in de Dakar Rally 2020. De Nederlandse coureur en de Belgische navigator hadden gehoopt een plek hoger te eindigen, maar na uren vergaderen werd hun protest tegen de onterechte compensatietijd voor Orlando Terranova niet ingewilligd. “Boven alles ben ik heel erg tevreden over hoe […]

Lees meer

17-01-2020, 19:23

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Stam en Bargeman brengen het karretje naar de finish

Het is gelukt: Teun Stam en René Bargeman hebben ‘het karretje’ naar de finish van de Dakar 2020 gebracht. Het ging niet vanzelf. Integendeel: een paar keer zag het er helemaal niet naar uit dat het zou lukken. “We zijn er en daar ging het om.” Toch was Teun Stam best opgelucht toen hij de […]

Lees meer

17-01-2020, 17:56

Tim en Tom Coronel: 2020 beste Dakar ooit (video) Tim en Tom Coronel: 2020 beste Dakar ooit (video)

Tim en Tom Coronel: 2020 beste Dakar ooit (video)

Na twee weken afzien konden de gebroeders Coronel elkaar op vrijdag juichend in de armen vallen: de Dakar-missie van 2020 is volbracht. En dat niet alleen: het duo bereikte met de 27e plaats in de eindrangschikking het beste resultaat ooit. De voorbereidingen op de Dakar Rally 2020 begonnen al in het vroege voorjaar van 2019. […]

Lees meer

Rallyraid video's