Dakar 2015, motoren: Marc Coma wint zijn vijfde Dakar


De laatste etappe is klaar, Ivan Jakes heeft de laatste etappe van deze Dakar gewonnen. Lang leek Honda en met name Barreda de grootste bedreiging te zijn, maar de tweede dag in Bolivia veranderde alles. Marc Coma pakt na 2006, 2009, 2011 en 2014 voor de vijfde keer een eindzege in de Dakar Rally. Rallymaniacs beschouwt de wedstrijd van het jaar na.

1. Marc Coma – KTM

Marc Coma staat met zijn vijfde Dakar overwinning op gelijke hoogte met Cyril Despres. Coma volgde de mannen van Honda vanaf het begin van de rally en moest halverwege zorgen de aansluiting niet te verliezen met Barreda. Dat kon hij voorkomen en toen het noodlot voor Barreda toesloeg in etappe 8 was Coma er als eerste bij om te profiteren. De rest van de wedstrijd kon Coma consolideren en controleren richting Buenos Aires.

2. Paulo Goncalves – Honda

Goncalves was lang de onzichtbare man binnen het HRC team maar moest na de tegenvaller voor Barreda de meubelen redden voor de Spaans/Japanse formatie. Goncalves staat bekend als een behouden rijder en dat bleek hij ook te zijn in deze rally. Met de winst die hij in de laatste etappes boekte ten opzichte van Coma had hij een serieuze bedreiging kunnen zijn maar een noodzakelijke blokwissel gooide roet in het eten. De vijftien minuten tijdstraf deed de Portugees de das om.

3. Toby Price – KTM

Hij debuteerde, zag en overwon. Zo zou je het debuut van Toby Price in de Dakar kunnen noemen. De Australiër was al snel in de rally vooraan te vinden en dat mondde uit in de dagzege in etappe 12. Door weinig pech en met verstand rijden haalde Price de finish in Buenos Aires op een mooie derde plaats.

4. Pablo Quintanilla – KTM

Chili zocht de opvolger van Fransico Lopez en hij is hier: Pablo Quintanilla verraste vriend en vijand deze rally door vanaf de start mee te strijden op de voorposten van de wedstrijd. Hij won de achtste etappe waarin heel veel mannen problemen kende en maakte lang aanspraak op het podium in Buenos Aires. Uiteindelijk kwam Quintanilla daar net te kort voor maar hem gaan we zeker nog terug zien in Dakar.

5. Stefan Svitko – KTM

Stefan Svitko draait al heel wat Dakars mee en evenaart zijn prestatie uit 2012. Toen werd hij ook vijfde in het klassement. Svitko bereikte de vijfde plaats door degelijk stuur- en navigatiewerk en kwam weinig in de problemen.

Meevallers

Laia Sanz deed dit jaar mee op een fabrieksmachine van Honda en dat had positieve gevolgen. Sanz won bijna een etappe en kan uiteindelijk tevreden zijn met een achtste plaats in het klassement. Naast de eerste besproken Toby Price was ook Matthias Walkner een van de opvallende debutanten deze Dakar. Walkner, vers uit het MX3 motorcross, reed een aantal rally’s ter voorbereiding en stapte in het avontuur. Hij wist een etappe te winnen maar moest helaas ziek opgeven. Toch kan de Oostenrijker positief terug kijken op zijn eerste Dakar, hem gaan we zeker terug zien. 

Tegenvallers
De rally kende zoals zo vaak weer een aantal tegenvallers. In de eerste plaats Olivier Pain die een onzichtbare rally reed. Pain werd vorig jaar derde maar is in deze rally niet in het stuk voorgekomen, en moet genoegen nemen met een tiende plaats algemeen. Joan Barreda’s rally werd overschaduwd door een incident; de achtste etappe. Technische problemen zorgden voor een eind aan de klassementsambities van Barreda die wel vier etappes wist te winnen.

Nederlanders
11. Hans Vogels

Een redelijk rustige eerste week, gevolgd door een tweede week waar je U tegen zegt. Hans Vogels bouwde zijn rally op en sloeg toe waar anderen de fout in gingen. Het leverde hem een achtste plaats op in de achtste etappe en uiteindelijk een elfde plaats in het klassement. Niet gek, voor een tweede Dakar.

Frans Verhoeven

Verhoeven kondigde in de DakarGids al min of meer aan dat het wel eens zijn laatste Dakar kon worden. Tijdens de rally bevestigde hij dat voor de camera’s van RTL. Verhoeven wist dat hij fysiek minder herstelde en dat de jongere garde klaar staat om het roer over te nemen. Verhoeven gaf zijn laatste Dakar nog een beetje glans door in de laatste dagen constant te rijden en daarbij goede resultaten binnen te slepen.

Jurgen van den Goorbergh

Van den Goorbergh had het zwaar, loodzwaar maar de beloning mag er zijn. Een tweede plaats in het Malle Moto klassement en een ervaring rijker. Voor Van den Goorbergh de vijfde finish in zeven deelnames.

Sjors van Heertum

Sjors van Heertum reed een beetje sneller dan de collega’s van het BAS-Dakar team. Dat leverde hem veel tijdwinst op en uiteindelijk reed Van Heertum zich binnen de top 50, een prima prestatie.

Jasper Riezebos

Jasper Riezebos is begonnen aan de laatste etappe. De jongste starter voor Nederland had het zwaar en keek al een tijdje uit naar de finish en dan is de beloning misschien nog wel groter. Riezebos pakt een mooie 54e plaats in het klassement.

Jeroen van Daele

Jeroen van Daele vertrok als een van de debutanten uit Buenos Aires. Van Daele dacht dat dit jaar zijn eerste en misschien wel enige kans was om in de voetsporen van Gerard Jimmink te treden. Drie etappes, zoals Jimmink, won hij niet maar de finish zal zeker voor grote tevredenheid zorgen.

Caspar van Heertum

De oudste van de broers Van Heertum reed de rally voor de tweede keer en deed dat voor een groot deel samen met Nijen Twilhaar. De twee hielpen elkaar en hebben elkaar naar de finish geloodst.

Bas Nijen Twilhaar

Vorig jaar reed Bas Nijen Twilhaar ‘op de kist’ en dit jaar met service van BAS-Dakar. Samen met Caspar van Heertum heeft Nijen Twilhaar veel tijd doorgebracht die hen uiteindelijk tot de finish in Buenos Aires brengt.

Caspar Schellekens

Caspar Schellekens maakte in zijn tweede Dakar weer van alles mee. Toch heeft hij als een van de BAS-Dakar mannen weer gepresteerd om de finish te bereiken.

Erik Klomp
Erik Klomp wist vooraf niet goed wat hij moest verwachten maar uiteindelijk heeft hij van alles meegemaakt in zijn eerste Dakar. Klomp reed een keer zo lang als winnaar Coma maar dat mag niet deren, de finish is daar.

Uitvallers
Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Van de zeventien Nederlanders die aan de start stonden kwamen er zeven niet aan de finish. Voor Richard de Groot was het avontuur al heel snel voorbij, net als Robert van Pelt die nog altijd fysiek de gevolgen ondervindt van de extreem hete tweede etappe. Voor Humphrey Senn van Basel duurde het een beetje langer maar ook in zijn tweede poging haalt hij de finish niet. Guillaume Martens ging hard onderuit en moest de wedstrijd verlaten, maar bij hem is het Dakar virus binnen gedrongen, die gaan we terug zien. ‘Water pakken’ is niet evident, zeker niet voor de KTM van Jan van Gerven. Helaas moest hij in de marathonetappe afscheid nemen van de wedstrijd. Het zoutbad in Bolivia werd de Husaberg van Henno van Bergeijk iets te veel, hij moest de wedstrijd staken. Bij terugkomst in Iquique strandde Sjaak Martens in het zicht van de haven met onherstelbare schade aan de machine, hij verliet de wedstrijd eveneens.

Wie weet zien we deze heren volgend jaar weer aan de start, om te proberen het avontuur dan wel tot een goed einde te brengen.

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's