Ballistic BJ Baldwin in de Bugly naar Dakar

Robby Gordon noemde het begin dit jaar de ‘Bugly’. Toch werden er vier stages mee gewonnen in Dakar 2013. De bijnaam zal ‘Ballistic’ BJ Baldwin boeien. Hij wil er de Dakar Rally mee winnen.

In de V.S. is hij als viervoudig SCORE-kampioen een van de bekendste offroad-coureurs: ‘Ballistic’ BJ Baldwin. Na een last-minute instapbeurt in de Hummer in 2010, waarmee hij als 20e finishte, staat hij over ruim twee weken wederom aan de start van de Dakar Rally. Niemand minder dan motorrijder Quinn Cody is zijn navigator.

De Amerikaanse offroad-racers en de Dakar zijn zeker geen onbekenden van elkaar. Zo is naast Robby Gordon ook de Fransman/Amerikaan Eric Vigouroux al jaren met varianten op de Amerikaanse pro- en trophy trucks redelijk succesvol in de rally. Diezelfde Vigouroux, in 2009 eenmalig in een Hummer van Gordon (13e overall), was echter ook degene die vaststelde dat de Amerikaanse competitie-auto’s door hun constructie niet geschikt waren om in de Dakar Rally om de echte topposities mee te doen. Daarom benaderde hij Damen Jefferies van het Californische Jefferies Racing, bouwer van trophy trucks en andere woestijnracers.

Het nieuwe concept dat ze bedachten leidde tot de twee buggy’s van Al-Attiyah en Sainz van afgelopen Dakar (foto boven, Nasser Al-Attiyah in actie). Vier stages werden ermee gewonnen, maar de betrouwbaarheid van de nieuwe buggy was nog onvoldoende. Geen van beide buggy’s haalde de finish. Vigouroux reed zelf overigens in zijn eigen Chevy protruck en finishte 22e overall.

Over het uiterlijk van de auto was Vigouroux het deze week helemaal eens met rivaal Robby Gordon: “Het zou moeilijk zijn om ze nog lelijker te maken.”

Dit jaar is de ontwikkeling voortgezet en de auto verder getest en aangepast. De motor blijft een 7 liter GM LS7 Corvette raceblok. De officiële naam van de auto is nu voluit EVR Proto VX 101 Rally Raid Concept.

Eric Vigouroux gaat zelf met een van de twee buggy’s rijden met zijn navigator Jean Brucy. De andere is gereserveerd voor een duo dat op papier heel ver zou kunnen komen: BJ Baldwin met als navigator Quinn Cody.

Baldwin, bijgenaamd ‘Ballistic’, draait al jaren mee in de top van het offroad racen in de V.S. en Mexico. Hij won vier SCORE-kampioenschappen, reed meer dan 500 woestijnraces en kent als meest recente hoogtepunten de overwinning dit jaar en vorig jaar in de meest prestigieuze wedstrijd van Noord-Amerika: de Baja 1000.

Van oorsprong motorrijder Quinn Cody is de navigator van Baldwin. Ook hij heeft zeges in meerdere grote wedstrijden en baja’s op zijn naam staan. Bij zijn Dakardebuut in 2011 scoorde hij een negende plaats overall en leek een kandidaat voor het podium in de toekomst. In 2012 ging het echter op dag drie al mis toen Cody op hoge snelheid crashste, zijn schouder brak en moest opgeven. Een gebroken dijbeen na een crash in de Baja 1000 weerhield hem van deelname aan Dakar 2013.

Foto’s: EVR Racing, Facebook team, RedBull

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's