8.00 UPDATE – Dakar 2015, Etappe 4: Nachtwerk in de duinen


– Humphrey Senn van Basel, Tom Coronel, Vick Versteijnen, Gerard de Rooy en Frans van Lankveld niet aan de finish
– Guillaume Martens uitgevallen
– Kamaz oppermachtig met 1-2-3

Voor velen werd het nachtwerk in de vierde etappe naar Copiapo. De vierde etappe kende een zwaar stuk duinen aan het einde van de etappe, iets wat vooral auto’s en trucks in het donker moesten trotseren.Op RADIO Rallymaniacs staan inmiddels diverse reacties van de Nederlanders. Een overzicht van wat er allemaal gebeurde afgelopen nacht.

Motoren
Guillaume Martens is een nieuwe naam op de toch al lange lijst met uitvallers. Martens is in het laatste deel van de proef ten val gekomen en heeft daarbij zijn schouder geblesseerd. Met assistentie van de helikopters van de organisatie is de debutant van de proef gehaald.Humphrey Senn van Basel haalde de finish niet in de vierde etappe. De Hagenaar zit met een aantal andere motorrijders nog steeds in de woestijn. Zonder benzine startte de motor niet en zo moest hij wachten op hulp. Op Senn van Basel en Martens na kwamen alle Nederlanders zonder al te grote problemen aan de finish.

De overwinning bij de motoren ging naar Joan Barreda Bort die zijn voorsprong uitbouwde ten opzichte van Marc Coma en de rest. Pablo Quintanilla werd derde en verraste met een sterk optreden. 

Bij de quads deed Kees Koolen weer goede zaken, hij kwam binnen als negende en klimt langzaam maar zeker richting de top van het klassement. Op dit moment staat Koolen op een achtste plaats algemeen achter Rafal Sonik die tot op heden het meest constant presteert.

Auto’s
Voor Tom Coronel wederom een problematische etappe. Meteen raakte de man uit Huizen achterop en het was donker in Chili voor Coronel de duinen bereikte. Op het moment van schrijven is hij nog steeds onderweg en is er ook nog geen beslissing over zijn lot, in verband met de diskwalificatie na de derde etappe.

Ook de gevestigde orde bij de auto’s hadden problemen. Robby Gordon stond lang stil met technische problemen, Orlando Terranova reed op een rots en had veel schade. Cyril Despres kreeg met de Peugeot koppelingsproblemen maar wist dit te verhelpen en kwam uiteindelijk binnen op meer dan vier uur achterstand. Teamgenoot Sainz bereikte de duinen en heeft daar waarschijnlijk de nacht door moeten brengen nadat hij vroeg in de etappe problemen had.

De overwinning bij de auto’s ging naar Nasser Al-Attiyah die nog maar eens bewees de te kloppen man te zijn in deze rally. Bernhard ten Brinke streed lang mee voor de overwinning maar moest in de laatste kilometers terrein prijs geven. Hij werd uiteindelijk zesde op 6’10. Erik van Loon kwam binnen op een tiende plaats, Maik Willems bereikt de finish met een achterstand van twee uur op plaats 56.

Trucks
Bij de trucks was de etappe van vandaag wederom een feestje voor KAMAZ, die het complete podium bezette. Karginov was vandaag de snelste, Nikolaev slechts drie seconden langzamer. Mardeev maakte het podium compleet. De enige twee deelnemers die konden zeggen dat ze sneller waren dan een KAMAZ, waren Stacey met zijn IVECO en Loprais in de MAN. De zesde plek was wederom voor een KAMAZ, die van Sotnikov. Ook in het algemeen klassement is het KAMAZ wat de klok slaat. De beste niet-Kamaz daar is Ales Loprais, die staat met 12 minuten en 42 seconden achterstand op de vierde plek. Beste Nederlander is Hans Stacey daar weer achter met net geen 18 minuten achterstand.

Gerard de Rooy deed in het begin van de etappe wat hij tot nu toe alle dagen in het begin van de etappe deed: de snelste zijn. De vreugde was helaas van korte duur, vrij in het begin van de proef was de aandrijfas kapot, zodat hij naar het bivak gesleept moest worden. Pep Vila heeft geprobeerd te helpen maar is doorgereden toen dat weinig zinvol bleek. De kansen voor het algemeen klassement zijn daarmee compleet verkeken voor De Rooy, hij mag zichzelf gelukkig prijzen als hij morgen kan en mag starten. 

Van den Brink presteerde goed met zijn nieuwe Renault, hij haalde vandaag de zevende plek. Direct na de finish begaf zijn accu het, zodat hij bij streekgenoot Smink op sleeptouw het bivak binnen kwam. Bij Pascal de Baar ging het beter dan gisteren, hij startte als veertigste maar wist een 21e tijd neer te zetten.

Frits van Eerd had last van een ‘vuurbal uit de uitlaat’, de Jumbo-directeur had het geluk dat dit gebeurde in het zicht van Ton van Genugten die hem tot stoppen maande en hielp met blussen. 

Kolomy en Macik hebben hun kans op goede klassering verspeeld, de beide Tsjechen hebben veel tijd verloren, terwijl ze de voorgaande dagen nog in de top meestreden.

Smink is tevreden met de werking van de automaat in de duinen. Slechts één duin kon niet in een haal genomen worden, de rest ging van een leien dakje. ”De truck ging er soepel overheen, dat kon je van ons niet zeggen. We zijn allemaal stijf van de spierpijn van gisteren. Maar we zijn op een mooie 11e plaats geëindigd en dat zit toch wel héél erg dicht bij de top 10.”

In de nacht werd er veel gerold. Van Lankveld is op zijn kant gegaan ter hoogte van WP1. De snelle service truck van het Maxxis team was gister niet gestart bij de special, maar mocht dat vandaag wel weer. Hij heeft een roze startnummer, dat houd in dat je net wat meer mag dan andere trucks, om service aan je team te kunnen verlenen.

Maurik van den Heuvel stond met een kapotte truck in de duinen. Fried van de Laar verscheen niet op de tabellen wegens een kapotte irritrack, en strandde op vier kilometer van de finish met een verbrande koppelingsplaat. Huzink ging op zijn kant met de Tatra Phoenix. Gerrit van Werven bood hem hulp geboden, waarbij Huzink weer alle wielen aan de vloer kreeg, maar Van Werven viel dit keer zelf om. Uiteraard heeft Huzink op zijn beurt weer geholpen Van Werven op de goede weg te krijgen. Samen kwamen ze aan de finish.

Zodra er meer bekend is over de Nederlanders die nog onderweg zijn, melden we dat uiteraard. Rond 13.30 gaan de eerste deelnemers op weg voor de vijfde etappe.

Bekijk hier de foto’s vanuit het bivak in Copiapo

Gerelateerd nieuws

10-05-2020, 10:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 15:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

13-03-2020, 14:41

Short en Branch naar Yamaha Short en Branch naar Yamaha

Short en Branch naar Yamaha

Het Monster Energy Yamaha Rally Team heeft twee verrassende namen toegevoegd aan de line up voor komend seizoen: Amerikaan Andrew Short en Zuid-Afrikaan ‘Kalahari Ferrari’ Ross Branch. Branch, beste rookie in 2019  won de 2e special afgelopen Dakar, maar zag een top tien klassering buiten bereik komen nadat hij veel tijd verloor met een kapot […]

Lees meer

12-03-2020, 11:52

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

Luciano Benavides tekent bij Husqvarna

De 24-jarige Argentijn Luciano Benavides heeft getekend voor het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team en zal aan de start staan van de komende Abu Dhabi Desert Challenge, de openingsronde van het FIM Cross-Country wereldkampioenschap, die op 20 maart van start gaat. In de laatste jaren liet Luciano Benavides zich gelden als één van de […]

Lees meer

Rallyraid video's