Klaassen opent met winst in Breslau Rallye

Klaassen opent met winst in Breslau Rallye

Dave Klaassen en Tessa Rooth van Daklapack Rallysport hebben dinsdag de eerste etappe van de Breslau Rallye gewonnen. Het duo was bij de auto’s ruim anderhalve minuut sneller dan Benny en Sander Dille in hun Toyota.

De eerste dag in de Breslau Rallye bestond uit twee proeven met een totale lengte van 120 kilometer. Hoewel de omstandigheden nagenoeg perfect waren, zaten er op gebied van navigatie nog wel wat knelpunten in. Het duo Dille was in de eerste proef sneller dan Klaassen, maar die sloeg op zijn beurt toe in het tweede deel van de rit. Die proef over 73,1 kilometer reed Klaassen in iets meer dan een uur en daar maakte hij het verschil. “We hebben vandaag wel goed gereden, zonder de straffen staan we eerste en daar zijn we niet ontevreden mee”, verklaarde navigator Rooth na de winst op de eerste dag. “De proeven gingen goed op een paar kleine foutjes na, maar qua navigatie ging het prima en de auto liep ook goed. We hebben een mooie dag gereden, ondanks dat er toch wel wat spanning op zat. Ik heb toch anderhalf tot twee jaar niet gereden vanwege m’n zwangerschap en corona, maar we hebben het goed gedaan.”

Dille eindigde uiteindelijk op de tweede plaats voor de Duitsers Gruenbeck en Dasinger. Ronald Schoolderman eindigde op de vierde plaats, maar gaf toch ruim drie minuten toe. Anthony Liefland eindigde met de Mercedes G30 op de zevende plaats, nipt voor Herman Jasper in de Bowler. Het Belgisch-Nederlandse duo Roger Schoonbrood en Paul Goss maakten de top-tien compleet. Voor Rik van den Brink en Gydo Heimans was het een lastige dag nadat ze in de proef te maken kregen met technische problemen. Heimans: “We zijn heel goed begonnen vanochtend en we stonden tweede in de eerste special. In de tweede proef ging het na dertig kilometer mis bij een klein bultje. Daar ging de aandrijfas stuk en ook de schokdemper bleek kapot te zijn. Die hebben we moeten vervangen en dat heeft veel tijd gekost.

Bij de SSV’s kwamen er best nog wel wat wagens met schade aan de finish en werden de eerste verschillen toch wel gemaakt. De dagzege ging naar het Ramunas Kembre uit Litouwen. De eerste Nederlander vonden we terug op de zesde plaats: Vick Versteijnen eindigde op iets meer dan negen minuten van de leider. Kees Koolen, die deze wedstrijd samen met Serge Bruynkens doet, werd zevende. Wilbert Poel begon met een negende plaats terwijl Jasper Versteijnen de top-tien compleet maakte. In totaal stonden er op de eerste dag maar liefst 43 SSV’s aan het vertrek.

Bij de motoren was er dubbel Nederlands succes, maar aan het eind van de dag was het Andrius Liskus uit Litouwen die de snelste was. Rob van Veghel begon tijdens de eerste proef met winst, maar gaf vervolgens in de tweede proef over 73 kilometer aardig wat tijd prijs. Op die tweede route was Paul Spierings de snelste, maar hij had juist in het eerste deel van de proef wat meer moeite.

“Ik moest er echt weer even inkomen”, verklaarde Spierings na de eerste dag. “Het resultaat maakt niet zoveel uit, vooral het begin was lastig. Er zaten veel speed limits in waar je 40 kilometer per uur moest, dat is een lastige snelheid om te rijden. Voor de rest gingen de proeven wel goed, maar de paden waren echt slecht en de begroeiing staat niet in het roadbook. Dat maakte het lastig zichtbaar en ik koos een pad die 25 meter verder lag dan waar ik moest zijn. Dat was een stuk van drie kilometer en dat klopte niet. Toen moest ik terug, dat was gewoon jammer. In de eerste special werd ik vierde. In de tweede proef ging ik er echt goed voor zitten. Toen maakte ik weer een klein foutje, maar ik was niet de enige. Achteraf had ik daar spijt van, want op het roadbook stond het gewoon goed. Dat is een beetje de snelheid en adrenaline. Als het allemaal goed gaat, heb je al veertig kilometer goed gereden en dan krijg je zoiets. Daar heb ik een paar minuten geklungeld en uiteindelijk kwam ik op een paar minuten van de eerste man aan de streep. Het is pas de eerste dag, dus het is niet heel spannend nog. Na de Dakar ben ik aan m’n schouder geopereerd en ik heb vandaag wel gevoeld dat het goed gemaakt is met al die wortels in de grond. Het is een goede training.”

In de gecombineerde uitslag eindigde Spierings uiteindelijk als tweede, voor Van Vegchel. Tiziano Interno uit Italië werd vierde voor Frank Modl. Dan de Nederlanders: Michael Schuttel werd zevende, Eduard Hilleband eindigde als tiende. Mirjam Pol, de winnaar van een jaar geleden werd dertiende, nipt voor Henno van Bergeijk. Jan-Pieter van der Stelt eindigde als twintigste, Geert van Aaken werd 23ste.

Bij de quads ging de overwinning naar de Pools Daniel Radzio Pingwin. Guido Drooghaag was op de achtste plaats de beste Nederlander. ij de trucks eindigde William van Groningen op de vierde plaats op twintig minuten van Tatra-kopman Tom Heuer. Lars Jans werd vijfde. De beide wagens van Scania Truck Team Holten eindigde als zevende en achtste.

Woensdag staat de tweede etappe op het programma met twee langere proeven met een totale lengte van 210 kilometer tegen de klok. Tel daarbij de verbinding op en de deelnemers keren morgen terug met 270 kilometer ‘in de benen’.

Gerelateerd nieuws

19-09-2020, 21:07

Spierings schrijft Breslau Rallye 2020 op zijn naam Spierings schrijft Breslau Rallye 2020 op zijn naam

Spierings schrijft Breslau Rallye 2020 op zijn naam

Paul Spierings heeft zaterdag de overwinning in de Breslau Rallye veiliggesteld. Op de laatste dag van de wedstrijd eindigde Spierings op de vierde plaats, maar pakte alsnog tijd op zijn belangrijkste concurrent. Zo kreeg Nederland na Mirjam Pol in 2019 dit jaar weer een nieuwe winnaar in de wedstrijd. De Breslau Rallye in Polen is […]

Lees meer

18-09-2020, 21:46

Pol kent moeilijke vierde dag in Breslau Rallye Pol kent moeilijke vierde dag in Breslau Rallye

Pol kent moeilijke vierde dag in Breslau Rallye

Mirjam Pol had het moeilijk vandaag. Het was niet haar dag, ze kwam totaal niet in een ritme en de track was ongelofelijk zwaar. “Alles bij elkaar kan ik van vandaag wel zeggen dat ik blij ben om hier in het bivak weer achter een bord pasta te zitten. Wat een dag, en dat na […]

Lees meer

18-09-2020, 21:14

Spanning neemt toe voor slotdag Breslau Rallye Spanning neemt toe voor slotdag Breslau Rallye

Spanning neemt toe voor slotdag Breslau Rallye

De strijd om de overwinning in de Breslau Rallye is bij het ingaan van laatste dag behoorlijk interessant. Met name bij de auto’s ligt de strijd om de laatste podiumplaatsen nog volledig open, maar ook Paul Spierings komt nog in aanmerking voor de zege. Hij nam de leiding in de wedstrijd over op de voorlaatste […]

Lees meer

18-09-2020, 11:38

Pol zegeviert tijdens nachtelijke etappe Breslau Rallye Pol zegeviert tijdens nachtelijke etappe Breslau Rallye

Pol zegeviert tijdens nachtelijke etappe Breslau Rallye

Terwijl Mirjam Pol alweer bezig is met de 8ste special in de 4de etappe moeten we het nog wel even hebben over afgelopen nacht. De special waar juist Mirjam zo naar uitkeek. De start werd uitgesteld ‘omdat de militaire oefening nog moest worden stilgelegd’, … dat gaf wel vertrouwen voor het terrein, NOT! Mirjam: “Het was écht […]

Lees meer

Rallyraid video's